Dječja psihodrama

Grupna terapijska metoda

Što je dječja psihodrama?

Dječja psihodrama je grupni oblik terapije igrom koji djeci pruža mogućnost da svoje unutarnje sukobe i napetosti izraze kroz igru, u sigurnoj okolini uz podršku dva educirana terapeuta.

Tako djeca dobivaju priliku da izraze vlastite emocije i bolje  razumiju svoj unutarnji svijet kao i  svijet u kojem žive.

Koje su dobrobiti dječje psihodrame?

Psihodramska igra pruža djeci neograničene mogućnosti izražavanja  njihovih potreba.

U psihodramskoj igri, u svijetu mašte, ne postoji loše rješenje niti slabo postignuće. Stoga takva iskustva djeluju emocionalno rasterećujuće za djecu što se odražava na njihovo cjelokupno funkcioniranje.

Spontana igra oslobađa dječju kreativnost i dovodi do intenzivnog osjećaja  zadovoljstva te pozitivno utječe na razvoj ličnosti.

Aktivno sudjelovanje u psihodramskoj igri jača unutarnju motivaciju djece za promjenom u ponašanju, a opuštena atmosfera aktivira i pospješuje kreativne moći samoostvarenja i sposobnost samoozdravljenja.

Sve to utječe na cjelokupnu kvalitetu djetetovog života: pozitivniju sliku o sebi, bolje samopouzdanje, skladnije odnose u obitelji, bolju komunikaciju s  vršnjacima, lakše prihvaćanje svakodnevnih obaveza  i izazova.

Kako izgledaju psihodramske radionice?

Psihodramske radionice odvijaju se u ciklusima od minimalno 15 ili više susreta koji se održavaju  jednom tjedno u trajanju od 60 minuta.

Broj susreta kao i kontinuitet dolazaka je vrlo važan zbog razvijanja povjerenja među članovima grupe i zbog vremena koje je svakom djetetu potrebno da se osjeća sigurno i prihvaćeno.

Grupu čini 3 – 8 djece približno iste dobi i terapeutski par.

Svaki susret počinje kreativnom aktivnošću osmišljavanja zajedničke priče.  Svi članovi grupe, uključujući i terapeute, su ravnopravni sudionici.

Djeca  odabiru uloge sebi i terapeutima te se potom kostimiraju i odigravaju dogovoreni scenarij.

Kako djeci približiti psihodramske radionice?

Obzirom da je djeci igra najvažnija aktivnost, poželjno im je pri uključivanju u radionice reći da idu na igranje i druženje s drugom djecom gdje će zajedno smišljati priče, kostimirati se i  osmišljene priče odigrati na sceni.

UKOLIKO TREBATE PEDAGOŠKI SAVJET ILI PSIHOLOŠKU PODRŠKU TU SMO ZA VAS

Dogovorite inicijalni sastanak za Vas i Vaše dijete

Nazovite +385 97 736 0367 ili popunite obrazac